#KitaJagaKita

Medicine, The Road Taken

imedik kedah 3

Alor Setar, 8 Februari – Pertubuhan Ikatan Pengamal Perubatan Muslim Malaysia (I-Medik) Cawangan Kedah telah menganjurkan program motivasi yang bertajuk ‘Medicine: The Road Taken’ bertempat di Bilik Seminar Hospital Sultanah Bahiyah (HSB). Program selama 2 jam tersebut telah dihadiri oleh 40 orang House Officers.

 

Menurut Pengarah Program, Dr Tahirah tujuan sesi ini diadakan adalah sebagai satu pencerahan serta panduan kerjaya selaku seorang pegawai perubatan.

imedik kedah 4

Slot motivasi tersebut telah disampaikan oleh Dr Murizah Mohd Zain selaku Consultant Obstetrician & Gynaecologist HSB merangkap Pengerusi I-Medik Kedah. Perkara menarik yang dikongsikan oleh beliau adalah bagaimana untuk menjadi seorang pengamal perubatan yang bertanggungjawab & berdedikasi. Antara bekalan yang diperlukan adalah cita-cita yang tinggi, keazaman yang panjang serta persiapan mental yang kental. Menurut beliau lagi, β€œApabila kita hidup untuk diri kita sendiri, maka kehidupan itu singkat dan kerdil, tetapi apabila kita hidup untuk orang lain iaitu hidup untuk satu perjuangan, sesungguhnya kehidupan itu panjang lagi dalam”

imedik kedah 3

Seramai 15 keahlian baru I-Medik telah diterima pada program tersebut.