#KitaJagaKita

ANTUN SEKSUAL (SEXUAL GROOMING), ‘ATTACHMENT’ YANG MENGUNDANG BALA

reproalert

Bagaimana anak anak kita mampu mempercayai orang luar lebih dari ibu bapa dan ahli keluarga sendiri? Yang akhirnya memakan diri dan menjadikan mereka mangsa seksual.

Mengikut teori Barat, John Bowlby mengatakan anak anak kecil akan mudah ‘attach’ dengan individu yang mampu memberikan rasa ‘warm, intimate and continuous relationship’.

Dan inilah antara jawapan utama kepada persoalan di atas.

Tugas institusi kekeluargaan yang tidak lagi mampu mewujudkan komponen harmoni dalam memberikan rasa kasih sayang, perhatian dan ambil berat. Bakal diambil alih oleh seorang individu yang rupanya adalah pemangsa dalam diam.

Pemangsa ini yang bermodalkan perhatian, kasih sayang dan memberikan rasa ‘safe and comfort’ pada anak anak kecil, yang akan dimanipulasi untuk memenuhi dan memuaskan kehendak nafsu. Sebagai cagaran kepada apa yang gagal dipenuhi oleh ibu bapa atau ahli keluarga mereka.

‘Adik nak abang sayang awak, beri perhatian pada adik, dengar masalah adik. Boleh je bila bila. Tapi dengan syarat adik kena buat begini begini begini.’

Antun seksual adalah sesuatu yang boleh dicegah jika anak anak kecil ini ada ‘strong and secure attachment with their caregiver’. Ibu bapa perlu jadi rujukan utama pada anak anak dan bekalkan mereka ilmu tentang apa itu hubungan yang sihat tanpa perlu mereka bergantung dan berharap pada individu lain yang sebenarnya adalah pemangsa dalam diam.

” Puteriku merupakan sebahagian daripadaku, sesiapa yang menyulitkan dirinya, maka ia sebenarnya turut menyulitkan diriku dan sesiapa yang menyakiti dirinya, maka orang berkenaan juga menyakiti diriku.”

Demikian maksud hadith daripada al-Miswar ibn Makhramah yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari. Penegasan Nabi berkenaan betapa pentingnya elemen kasih sayang dalam membentuk hubungan kepercayaan yang sihat dan sahih.

Anak anak perlukan ibu bapa mereka. Bukan gajet apatah lagi orang luar yang penuh tipu muslihat demi kepentingan diri. Berikan ‘continous attachment’ pada anak anak walau diperingkat mana pun usia mereka. Kita agen pengubah yang utama!

Dr Nur Najwa Hanim
Jabatan Psikiatri dan Kesihatan Mental
ReproAlert I-Medik