#KitaJagaKita

5 TIPS DI ALAM HOUSEMANSHIP (Bahagian 1)

ho

Kerjaya seorang doktor semestinya bermula dengan fasa houseman. Terkini, tempoh housemanship ialah selama 2 tahun dan perlu melalui 6 postings, bersamaan 4 bulan bagi setiap posting sekiranya tiada masalah. Bagaimanakah cara untuk memastikan doktor-doktor pelatih menamatkan tempoh housemanship dalam masa yang ditetapkan? Saya bukanlah yang terbaik untuk memberikan perkongsian, namun, sedikit pengalaman menjadi seorang houseman memanggil diri untuk menukilkan perkongsian dengan harapan ia boleh dimanfaatkan untuk para houseman mahupun graduan perubatan yang bakal menjadi houseman kelak.

Mengapa Perlunya Fasa Housemanship?
Houseman atau bahasa melayunya ‘Pegawai Perubatan Latihan Siswazah’ merupakan satu fasa peralihan seorang graduan perubatan sebelum diberi lesen penuh dan disahkan jawatan sebagai seorang pengamal perubatan. Fasa ini merupakan fasa yang penting kerana ia adalah fasa transisi seorang pelajar ke alam pekerjaan. Dalam dunia kerjaya, kita bukan sahaja mempraktikkan ilmu-ilmu perubatan yang kita pelajari di universiti, namun ia memerlukan integrasi ilmu, kemahiran komunikasi dan memahami carta aliran kerja serta prosedur di sesuatu jabatan.

Sebagai contoh, apabila seorang pesakit datang ke jabatan kecemasan dengan pendarahan yang teruk disebabkan kemalangan jalan raya yang mengakibatkan salur darah utama dibahagian kaki tercedera. Ujian makmal mendapati kadar hemoglobin dalam badannya 6mg/dl dan tekanan darah menurun. Dalam situasi ini, bagi seorang pelajar, mereka hanya mengetahui management dalam situasi ini ialah memasukkan darah tambahan dan menolak pesakit ini ke dewan bedah untuk melakukan pembedahan bagi membaiki salur darah yang tercedera. Hakikat sebenar dalam dunia pekerjaan ialah terdapat banyak proses yang berlaku bagi membolehkan proses transfusi darah berlaku, dan kemudian menolak pesakit ini ke dewan bedah. Seorang doktor perlu memberitahu pegawai perubatan tabung darah, menceritakan history ringkas berkenaan case pesakit tersebut sebelum pegawai tersebut memberikan code transfusi, mengisi borang-borang transfusi darah, mengambil sampel darah, mencari saksi kedua sebelum mengambil darah dan sebelum transfusi bagi tujuan menyemak identiti pesakit.

kecemasan
Samalah juga proses untuk booking case pesakit tersebut untuk melakukan pembedahan. Seorang pegawai perubatan perlu membentangkan relevant history kepada pegawai perubatan bertugas (mengikut jabatan tertentu), mengisi borang-borang yang diperlukan, Bagi hospital yang menggunakan sistem atas talian, kes tersebut perlu di booking terlebih dahulu di dalam sistem. Semua ini pasti akan dirasakan sukar bagi seorang houseman yang baru bekerja kerana pada pengalaman saya ia akan mengambil masa satu ke dua bulan untuk serasi dengan prosedur dan aliran kerja ini. Namun ia akan menjadi mudah dengan berlalunya masa kerana carta aliran kerja ini akan menjadi rutin dalam kerjaya kita. Pada pandangan saya, pentingnya fasa houseman ini adalah untuk mempersiap doktor pelatih sebelum diberi lesen penuh sebagai pengamal perubatan dengan pengalaman yang cukup dan serasi dengan situasi kerjaya yang sebenar.

Tips 1 : Begin With The End In Mind
Kebiasaannya, expektasi seorang speacialist atau MO terhadap HO ialah menyelesaikan order yang dikeluarkan oleh mereka semasa rondaan wad. Adalah sangat baik sekiranya anda berjaya menyelesaikan semua order yang diberikan bagi setiap pesakit yang anda jaga. Namun, janganlah kita hanya menyelesaikan tugasan tersebut semata-mata. Apa yang saya ingin sampaikan ialah, kita perlu belajar dengan cara berfikir: apakah rasional disebalik plan yang diberikan oleh MO/pakar tersebut? Lebih cemerlang jika kita turut sama aktif dalam discussion MO dan pakar dalam memberikan treatment terbaik kepada pesakit kita. Kerana akhirnya, selepas HO, kita akan menjadi MO dan akan bertanggungjawab terhadap pesakit.

Saya berikan contoh, semasa membuat review pagi sebelum kedatangan MO atau pakar, kita mendapati salah seorang pesakit telah berada di dalam wad selama satu minggu, pasti terdetik dalam fikiran kita mengapakah pesakit ini berada dalam hospital terlalu lama dan tidak boleh pulang ke rumah? Sudah pasti persoalan itu juga yang akan ditanya oleh MO atau pakar kita semasa rondaan pagi. Terdapat satu budaya yang tidak sihat dalam kalangan HO ialah untuk menyiapkan morning review tanpa mengetahui apakah yang telah ditulis dalam review tersebut. Mereka hanya copy and paste berdasarkan review hari sebelumnya dan apabila rondaan bersama MO atau pakar, kita tidak tahu apa-apa pun perkembangan pesakit kita. Sudah pasti ini akan menaikkan angin mereka terhadap kita.
review
Solusinya, banyakkan bertanya kepada diri kita sendiri semasa membuat review pesakit. Mengapakah pesakit ini demam di dalam? Apakah puncanya? Perlukah aku membuat ujian chest X-ray dan mengambil sampel darah utk pesakit ini? Mengapa pesakit yang di diagnose pneumonia ini diberi IV Ceftriaxone dan pesakit pneumonia yang lain dalam wad yang sama diberi IV Augmentin? Berikut hanyalah contoh-contoh mudah dan banyak lagi contoh lain yang akan dijumpai semasa membuat review pesakit. Kita akan lebih mudah untuk ingat dan belajar daripada pesakit dan di sinilah akan berlaku proses pembelajaran yang akan menjadikan kehidupan housemanΒ lebih menarik. Letakkan diri di posisi MO atau pakar dan kita akan menjadi HO yang lebih cemerlang.

Dr. Muhammad Hashemi Dahalan B Md Razip
HO, Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar,
Pengerusi I-Medik Kedah.