#KitaJagaKita

29.7% REMAJA TERJEBAK GEJALA MEMBACA DAN MENONTON CERITA LUCAH

photo_2016-11-15_14-09-25

PETAGAS, 13 November- “Membaca dan menonton cerita lucah mencatatkan peratusan salah laku remaja tertinggi selepas lepak dan bergaduh. Kajian menunjukkan 29.7% daripada jumlah keseluruhan remaja di Malaysia sudah terjebak dengan gejala buruk ini seawal usia lapan tahun lagi,” ujar Dr Aliff Asyraf Salleh, dalam ‘Program Melangkah Ke Alam Baligh’ yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Kampung Contoh (SKKC), Petagas, baru-baru ini.

photo_2016-11-15_14-09-13

Dr Aliff Asyraf Salleh, aktivis I-Medik Sabah turut berkata, “Serangan siber dan pemikiran yang telah dilakukan secara perlahan-lahan dan dirancang dengan penuh strategi menyebabkan remaja Islam kini terbelenggu dengan sistem hidup ciptaan Barat sehingga hilang jati diri sebagai remaja yang ‘merdeka’.”

Ujarnya lagi, “Jadi, jangan hairanlah jika hari ini kita melihat remaja sebaya adik-adik yang berumur 13 tahun hamil anak luar nikah ataupun menghidap penyakit-penyakit kelamin seperti syphillis dan HIV hasil daripada melakukan hubungan seks rambang dan lebih dari satu pasangan.”

Dr Aliff Asyraf Salleh yang juga merupakan Pengerusi PEMBINA Sabah turut menerangkan sistem reproduksi remaja lelaki dan tanggungjawab yang perlu dipikul apabila sudah mencapai akil baligh.

“Pilihan ada di tangan adik-adik samada ingin menjadi remaja yang ‘merdeka’ dan berjaya atau remaja bermasalah yang terbelenggu dengan nafsu dan kehidupan dunia. Ketahuilah, setiap anggota badan adalah amanah daripada Allah SWT. Jika baik kita menjaganya, maka baiklah kesudahannya dan begitu juga sebaliknya,” katanya mengakhiri slot pembentangan ‘Kenali Diri: Modul Reproduksi Remaja’.

Program yang dianjurkan oleh Biro Keluarga dan Masyarakat (BKM) ISMA Kota Kinabalu itu adalah dengan kerjasama I-Medik Sabah dan telah disertai hampir 200 orang pelajar Tahun Lima dan Enam SKKC.

photo_2016-11-15_14-09-21

Disediakan oleh,
Sakinah Binti Sobri
Aktivis I-Medik Sabah